Η κβαντική κρυπτογραφία αξιοποιεί κάποιες βασικές κβαντομηχανικές ιδιότητες ενός φυσικού συστήματος, χαρακτηριστικότερη εκ των οποίων είναι η κβαντική τηλεμεταφορά, έτσι ώστε με αξιοποίησή της να δημιουργηθεί ένα κλειδί κρυπτογράφησης μέσω του οποίου θα εξασφαλίζεται ένα ασφαλές κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των κατόχων του δηλαδή του αποστολέα και του παραλήπτη του κρυπτογραφημένου μηνύματος. Η κβαντική κρυπτογραφία αξιοποιεί τα διεπλεγμένα και πολωμένα φωτόνια (σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενη σελίδα του ιστολογίου για την κβαντική διεμπλοκή).
Βασική διαφορά με την κλασσική κρυπτογράφηση είναι ότι οι μετέχοντες στο ασφαλές κανάλι επικοινωνίας έχουν την δυνατότητα να καταλάβουν πότε και αν κάποιος υποκλέπτει την επικοινωνία τους καθώς η διαδικασία της μέτρησης διαταράσσει το κβαντικό σύστημα – το κλειδί στην προκειμένη περίπτωση – και έτσι αυτό υφίσταται αλλοιώσεις, τις οποίες μπορούν να τις αναγνωρίσουν οι μετέχοντες και εξασφαλίσουν έτσι μία απολύτως ασφαλή επικοινωνία.
Σημαντικό μερίδιο στην τεχνολογία της κβαντικής κρυπτογραφίας έχουν αρκετοί αλγόριθμοι που ερευνώνται από κβαντικούς επιστήμονες ανά τον κόσμο, ο σημαντικότερος εκ των οποίων είναι ο Κβαντικός αλγόριθμος του Shor. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο αλγόριθμο αναλύουμε έναν αριθμό σε γινόμενο δύο πρώτων αριθμών, υπολογίζουμε την περίοδο τ μιας συνάρτησης φ(x) και γενικά υπολογίζουμε ότι υλοποιείται με έναν κλασσικό αλγόριθμο αλλά σε πολύ μικρότερο χρόνο λύσης του προβλήματος (σε κλασσικούς υπολογιστές η ανάλυση ενός μεγάλου αριθμού με πολλά ψηφία μπορεί να κρατήσει και πάνω από 100 χρόνια…κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει με την αξιοποίηση κβαντικών αλγορίθμων).
Μπορείτε να διαβάσετε την ακόλουθη αναρτημένη εργασία από το πανεπιστήμιο Αθηνών, πατώντας πάνω στο επόμενο πλαίσιο (σελίδα 13)- σύνδεσμο:
Επισημαίνεται πως επιτρέπεται μόνο η μη εμπορική αναπαραγωγή των κειμένων του ιστότοπου (που μεταφέρθηκαν από το "quantumcomputers-infotech.blogspot" και προδημοσιεύθηκαν το 2015), με βασική προϋπόθεση να υπάρχει ακριβή και σαφή αναφορά στην πηγή (link). Τα κείμενα του ιστότοπου (γενικά περιεχόμενα - σχήματα κ.τ.λ.) υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία σύμφωνα με τους κείμενους νόμους και δεν επιτρέπεται με καθ οποιοδήποτε τρόπο η οικειοποίηση τους. Copyright : Γ. Ασημάκης