10-ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ

Πολλές προσπάθειες έχουν γίνει σε ερευνητικό επίπεδο για την δημιουργία ενός κβαντικού υπολογιστή. Έχουν γίνει προσπάθειες κατασκευής κβαντικών υπολογιστών στερεάς κατάστασης, υπολογιστών κοιλότητας κβαντικής ηλεκτροδυναμικής (cavity QED) αλλά και άλλων τεχνολογιών όπως της παγίδευσης ιόντων (ion-traps), καθώς και υπολογιστές πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού (NMR). Σημαντικό μερίδιο ερευνητικών προσπαθειών καταλαμβάνει η αξιοποίηση των κβαντικών τελειών.


Τεχνολογίες Κατασκευής :

Ο κβαντικός υπολογιστής στερεάς κατάστασης βασίζεται στην κίνηση των μορίων. Ο κβαντικός υπολογιστής κοιλότητας κβαντομηχανικής ηλεκτροδυναμικής είναι μια ενδιαφέρον ερευνητική προσπάθεια στην οποία γίνεται χρήση μιας, κοιλότητας κβαντικής ηλεκτροδυναμικής -cavity QED-. Ο κβαντικός υπολογιστής παγίδας ιόντων προέκυψε από πειράματα ενός αριθμού ιόντων σε μια παγίδα λιθογραφικής κατασκευής. Τέλος ο πυρηνικός μαγνητικός συντονισμός (nuclear magnetic resonance) -NMR- είναι μια ακόμα προσπάθεια για κατασκευή κβαντικών υπολογιστών που επετεύχθη στα τέλη της δεκαετίας του 90. Εδώ ένας κβαντικός καταχωρητής είναι ένα μόριο που αποτελείται από δέκα άτομα, ενώ κάθε qubit αναπαρίσταται με τον προσανατολισμό του σπιν του κάθε ατομικού πυρήνα στα άτομα του μορίου. Τέλος οι κβαντικές τελείες ανακαλύφθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον Alexei Ekimov σε υάλινη μήτρα και από τον Louis E. Brus σε κολλοειδή διαλύματα. Ο όρος κβαντικές τελείες (Quantum Dots) επινοήθηκε από τον Mark Reed. Οι ερευνητές έχουν μελετήσει κβαντικές τελείες σε τρανζίστορ, στα ηλιακά κύτταρα, στα LED και σε λέιζερ διόδων. Έχουν διερευνηθεί, επίσης, κβαντικές τελείες ως «παράγοντες» για την ιατρική απεικόνιση με ελπίδα να τις χρησιμοποιήσουν ως qubits.


Για αναλυτικές πληροφορίες και λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ , ΕΔΩ και ΕΔΩ.


O Κβαντικός υπολογιστής της D-Wave :

Ιδιαίτερος ντόρος γίνεται για τον κβαντικό υπολογιστή της D-Wave. Σύμφωνα με δημοσιεύματα από ειδησεογραφικά site τεχνολογίας, ένας κβαντικός υπολογιστής αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων, θα τοποθετηθεί σε εγκατάσταση της NASA. Ο υπολογιστής φέρει την ονομασία D-wave και τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερος «ντόρος» γύρω από αυτόν. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα συνεργάζεται για τον υπολογιστή με την Google και με την επιστημονική κοινότητα ώστε να αξιοποιούν τις μεγάλες δυνατότητες του νέου ισχυρού υπολογιστή, ο οποίος θεωρείται πως είναι 3.500 (και άνω, σε κάποιες περιπτώσεις) φορές πιο γρήγορος από τους σημερινούς «συμβατικούς» υπολογιστές .


Για αναλυτικές πληροφορίες και λεπτομέρειες πατήστε ΕΔΩ .

Επισημαίνεται πως επιτρέπεται μόνο η μη εμπορική αναπαραγωγή των κειμένων του ιστότοπου (που μεταφέρθηκαν από το "quantumcomputers-infotech.blogspot" και προδημοσιεύθηκαν το 2015), με βασική προϋπόθεση να υπάρχει ακριβή και σαφή αναφορά στην πηγή (link). Τα κείμενα του ιστότοπου (γενικά περιεχόμενα - σχήματα κ.τ.λ.) υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία σύμφωνα με τους κείμενους νόμους και δεν επιτρέπεται με καθ οποιοδήποτε τρόπο η οικειοποίηση τους. Copyright : Γ. Ασημάκης