Η διόρθωση σφαλμάτων είναι απαραίτητη στην υλοποίηση των κβαντικών υπολογιστών γιατί τα κβαντικά συστήματα αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον και αυτή η αλληλεπίδραση μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του κβαντικού συστήματος. Για την επιτυχή λειτουργία των κβαντικών υπολογιστών είναι απαραίτητη η ύπαρξη μηχανισμών που θα διορθώνει τα λάθη και τα σφάλματα εκ των οποίων το πιο σημαντικό είναι η λεγόμενη αποσυνοχή .
Αν το κβαντικό σύστημα συνδέεται με το εξωτερικό περιβάλλον η κβαντική υπέρθεση αλλοιώνεται και χάνεται με άμεσο τρόπο. Επομένως η αποσυνοχή δεν είναι τίποτα άλλο παρά η εξαφάνιση της κβαντικής υπέρθεσης όταν ένα κβαντικό σύστημα συνδέεται ή αλληλεπιδρά με κάποιο τρόπο με το περιβάλλον. Υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν σε επίπεδο πρώτων αρχών απομονωμένα κβαντικά συστήματα στην φυσική κατάσταση και αυτή η συνεχής αλληλεπίδραση καθίσταται τελικά υπεύθυνη για την μετάβαση από τον κβαντομηχανικό κόσμο των υπερθέσεων και των κβαντικών πιθανοτήτων στον κλασικό μακρόκοσμο.
Στους κβαντικούς υπολογιστές φαντάζει αρκετά δύσκολη η ανάπτυξη κωδικών για την αποσφαλμάτωση και την διόρθωση των κβαντικών καταστάσεων λόγω των κβαντικών αρχών, σε αντίθεση με τους κλασσικούς υπολογιστές όπου για τον περιορισμό των σφαλμάτων, γίνεται χρήση κωδικοποίησης καθ’ ενός bit ως μια «τριάδα» από όμοια bits.
Αποδείχθηκε στα εργαστήρια της Αμερικάνικης IBM πριν από περίπου 25 χρόνια ότι οι κλασικοί κώδικες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον κβαντικό κόσμο και αποδείχθηκε πως δεν μπορούμε να κάνουμε κβαντική διόρθωση σφαλμάτων, χωρίς να μάθουμε ποτέ τις καταστάσεις των qubits. Η προστασία των κβαντικών καταστάσεων από τον θόρυβο (έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες επίδρασης του μακροσκοπικού περιβάλλοντος), επιτεύχθηκε κατ΄ελάχιστο όμως πειραματικό χρόνο με τη χρήση ενός μηχανισμού αλγοριθμικών ιδεών της κλασσικής πληροφορικής επηρεασμένες από τα κβαντικά παράδοξα και την κβαντική θεωρία κάτι που οδηγεί σε δρόμους αναθεώρησης και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης της αποσυνοχής.
Επισημαίνεται πως επιτρέπεται μόνο η μη εμπορική αναπαραγωγή των κειμένων του ιστότοπου (που μεταφέρθηκαν από το "quantumcomputers-infotech.blogspot" και προδημοσιεύθηκαν το 2015), με βασική προϋπόθεση να υπάρχει ακριβή και σαφή αναφορά στην πηγή (link). Τα κείμενα του ιστότοπου (γενικά περιεχόμενα - σχήματα κ.τ.λ.) υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία σύμφωνα με τους κείμενους νόμους και δεν επιτρέπεται με καθ οποιοδήποτε τρόπο η οικειοποίηση τους. Copyright : Γ. Ασημάκης