Τα πλεονεκτήματα, των κβαντικών υπολογιστών είναι αρκετά και έχουν να κάνουν με την απίστευτη με βάση τα σημερινά "κλασσικά δεδομένα" ταχύτητα επεξεργασίας της πληροφορίας και επίλυσης προβλημάτων του "όγκου" μετάδοσης της πληροφορίας.
Εκτός όμως από τα πολλά θετικά χαρακτηριστικά των κβαντικών υπολογιστών υπάρχουν και κάποια ερωτηματικά που προς το παρόν είναι τροχοπέδη για την εξέλιξή τους καθώς δεν μπορούν να δώσουν την «εικόνα» του σημερινού υπολογιστή, δηλαδή να κάνουν επεξεργασία εικόνας, ήχου και κειμένου ή να επισκέπτονται ιστοσελίδες.
Επίσης τα υλικά κατασκευής προς το παρόν είναι μη λειτουργικά και μη «ανταποκρίσιμα» στην χρήση των υπολογιστών σε υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται λόγω των υπερβολικά μεγάλων ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων. Επίσης η αποσυνοχή δημιουργεί προβλήματα και η αντιμετώπιση και προσαρμογή των υλικών που αποτελούν τον κβαντικό υπολογιστή στην αλληλεπίδραση των qubits με το περιβάλλον δημιουργεί κατάρρευση της υπέρθεσης των δύο κβαντικών καταστάσεων.
Η έρευνα και τα αποτελέσματα που έχουν γίνει στον τομέα ανάπτυξης των κβαντικών υπολογιστών είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα και τα τελευταία χρόνια ιδίως, παρατηρούνται επιτεύγματα πολύ ελπιδοφόρα, όπως το βραβείο νόμπελ φυσικής του 2012 που δόθηκε στους David J. Wineland και Serge Haroche, οι οποίοι κατάφεραν με τα πειράματά τους για πρώτη φορά σε στάδιο εφαρμοσμένης φυσικής να κάνουν μεταξύ απομονωμένων σωματιδίων παρατήρηση της κβαντικής τους κατάστασης χωρίς αυτά να «καταστραφούν» εξαιτίας της κβαντικής διεμπλοκής και να διατηρήσουν έτσι την κατάσταση υπέρθεσής τους.
Η εδραίωση και η αξιοποίηση των κβαντικών υπολογιστών είναι πιο κοντά από ποτέ. Οι κβαντικοί υπολογιστές προς το παρόν δεν προσφέρουν λύσεις για κάθε υπολογιστική διεργασία. Μένει να αποδειχθεί αν στο εγγύς μέλλον θα γίνει η αναμενόμενη από τους «κβαντικούς πληροφορικούς» και λεγόμενη «υβριδική» χρήση κβαντικών και κλασσικών υπολογιστών ώστε για εφαρμογές απλών διαδικασιών να γίνεται αξιοποίηση του κλασσικών υπολογιστών ενώ για υπολογισμό μεγάλων δεδομένων ή για απόλυτη προστασία δεδομένων από κακόβουλες επιθέσεις να χρησιμοποιούνται οι κβαντικοί υπολογιστές.
Επισημαίνεται πως επιτρέπεται μόνο η μη εμπορική αναπαραγωγή των κειμένων του ιστότοπου (που μεταφέρθηκαν από το "quantumcomputers-infotech.blogspot" και προδημοσιεύθηκαν το 2015), με βασική προϋπόθεση να υπάρχει ακριβή και σαφή αναφορά στην πηγή (link). Τα κείμενα του ιστότοπου (γενικά περιεχόμενα - σχήματα κ.τ.λ.) υπόκεινται σε πνευματική ιδιοκτησία σύμφωνα με τους κείμενους νόμους και δεν επιτρέπεται με καθ οποιοδήποτε τρόπο η οικειοποίηση τους. Copyright : Γ. Ασημάκης